Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                                      Kedves Látogató!

Arka a Zempléni-hegység észak-nyugati részén fekszik, hegyekkel teljesen körülvett, széltöl védett kicsi abaúji község, ahonnan egy dőlőúton lehet eljutni a közeli Korlátra, vagy a kék-túra útvonalon Regéc, Mogyoróska irányába. Kép  A falut először Corladus de Archay néven említik egy 1268-ban már átírt okmányban.Sorsa mindig erősen kötődött a boldogkőváraljai várhoz, hisz annak fentartásához már Brankovics vajda(1427-1453) idején is 7 jobágyporta járult. A 15-16 sz.-ban egyik földesúr kezéböl a másikba vándorolt. Végül 1700 körül Szelepcsényi prímáshoz került zálogképpen, aki ajezsuitáknak ajándékozta. 1715-ben mindösszesen 5 jobbágycsalád lakott itt. 1800- as években a jezsuitáktol a Péchyekhez került, akik hozzáfogtak a benépesítéséhez, 62 lakott házrol tudunk 459 lakossal. A község lélekszáma az 1920-as évekre a felére apadt. Ma is a legkissebb lélekszámú településekhez tartozik. Jelenleg 100 fő körüli a lakosok száma.

Nevezetességei:

  • Működött a falu közepén egy vízimalom, amiröl már csak egy nagy malomkő tanúskodik. Egy másik a falutól följebb a patak felső szakaszán volt- a krónika szerint már 1671- ben is rozzant állapotban:"...ezen házikókon felül a sötét Völgy Torkában ennek előtte hajdan volt malom, de azon kevés víz mián pusztán hatták, most már ha malom nem is,de puskaportörőt csinálhatni rajta." A falut átszelő patak erröl kapta a Malompatak elnevezést.
  • Református templomKép  1794 és 1798 között épült fel  torony nélkül, a torony csak később 1911-ben épült a templomhoz, Mitró Ferenc kassai építész tervei szerint. A torony 23 m magas. 97 kilógrammos harangját 1911-ben öntötte Egry  Ferenc, KépKisgejgőcön.      

 

 

 

 

 

     

  •   Római  katolikus temolom  1903-ban épűlt Jézus Szent-Szíve tiszteletére.

Kép

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Tóhegy őskori vár Tóhegyen és Leányhegyen 1896- ban végeztek ásatásokat és egy bronzkori települést védő, kőböl épült sáncot találtak . A sánc több mint 1 km hosszú (eddig feltárt rész 1650 m) és egy méter magas lehetett. Az ásatásokat Mihalik József végezte, a védősánc mellett kőkorszaki cserepek és kőeszközök is előkerültek(i. e 16000 éves)Kép

A Tóhegyről körpanoráma nyílik a környező településekre, valamint a boldogkői várra. Tiszta időben Kassáig ellátni. A hegy tetején van két tó, ami esőzésekkor és hóolvadáskor megtelik. Innen az elnevezés Tóhegy. Nagyon szép fényképeket lehet készíteni!     Kép

  • Szamárút A hagyomány szerint nevét onnan kapta , hogy ezen az úton hordták szamarakkal a vizet a Boldogkői vár ciszternájába, mivel a várnak nem volt kútja. A községböl  ezen az úton is el lehet jutni a várba.

                                                                              Varkoly Ferenc

 

A mappában található képek előnézete Arka község képekben

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Korlát

(Nagy Tünde, 2011.11.10 09:15)

Tisztelt Varkoly Ferenc úr! Szívből gratulálok az oldalhoz! Nagyon sok értékes információt tartalmaz számomra, példaértékű a faluért végzett munkája. Látszik mennyire akar élni Arka.